System Fusion (C4FM)

System Fusion is YAESU's implementatie van Digitale Amateur Radio. YAESU probeert daarmee de opvolger van D-Star te worden. D-Star is echter een open standaard, terwijl System Fusion dat niet is.

System Fusion gebruikt C4FM als modulatie vorm.

C4FM

C4FM staat voor Continuous 4-level FSK (Frequency-Shift Keying). De naam zegt dus voornamelijk iets over de modulatie.

Bij elke signaalwisseling (baud) wordt de frequentie verschoven. Per signaalwissel wordt dus één van de mogelijk 4 waarden (Symbol, zie hieronder)  overgedragen. Deze waarde komt overeen met de 2-bits informatie.

4FSK modulation

Net zoals bij D-Star, is de baud rate 4800 baud. Vanwege de 4-level modulatie worden 2 bits per baud overgedragen. De totale doorvoer snelheid is dus 9600 bits/sec.

C4FM modes

C4FM past in een 12,5 kHz raster en bestaat uit twee 4,8 kbps kanalen of één 9,6 kbps kanaal. Er zijn drie digitale modes en analoog FM:

  • V/D (Digital Narrow) Voice+Digital - elke kanaal met 4,8 kbps
    (Callsign, GPS positie en Radio-ID wordt verzonden via het data kanaal)
  • Voice FR (Voice Wide) - volle bandbreedte voor spraak
  • Data FR - volle bandbreedte voor data 9,6 kbps
  • Analoog FM

In AMS (Automatic Mode Select) wordt de mode van het tegen station automatisch herkend en overgenomen voor TX.

System Fusion

System Fusion is, net als D-Star, ontwikkeld voor zendamateurs. Waar het DMR-netwerk een commercieel systeem is dat met ID’s werkt in plaats van calls. System Fusion gebruikt callsigns. De roepletters van het tegenstation en de repeater zijn dus direct zichtbaar voor de gebruiker. Wanneer er GPS-data meegezonden wordt is daarbij ook de afstand te zien tussen de stations.

Wires-X

WIRES-X (Wide-coverage Internet Repeater Enhancement System) is een koppeling waarmee een C4FM node verbinding kan maken met andere C4FM nodes via Internet.

Wires-X

Repeaters kunnen onderling gekoppeld worden via internet, om zo een netwerk van repeaters te vormen. Bij DMR noemen we dit groepen, bij D-Star en System Fusion heten dat reflectors.

Een overzicht van alle digitale repeaters in Nederland uitgerust System Fusions (C4FM).

Als je zelf een verbinding met het Wires-X netwerk wilt maken heb je nodig:

  • een HRI-200 Connection Kit
  • een YAESU tranceiver
    • C4FM digital transceiver met 10-pin Mini-DIN data port
    • FM analog transceiver met 6-pin Mini-DIN data port
  • PC met internet

Een hotspot voor thuis

Naast de YAESU HRI-200 Connection Kit zijn er ook derde partij producten te koop, de zo genaamde hotspots. Dit zijn mini-repeaters die werken met een vermogen van circa 10 mW. Meer dan voldoende om in en om huis dekking te hebben wanneer je daar geen bereik hebt van een gewone digitale repeater.

Met een hotspot kun je niet direct connectie maken met het Wires-X netwerk! (zie Reflectors hieronder)

De trend is dat hotspots zijn uitgerust voor zowel D-star, DMR en System Fusion (C4FM). Alle drie de systemen gebruiken de AMBE-codec om de analoge spraak om te zetten in een digitaal signaal.

De ontwikkelingen gaan snel, maar dit zijn momenteel populaire hotspots:

(zie ook de speciale Hotspots pagina voor meer info)

Zo krijg je dus een lokaal (eigen) opstappunt. Zeg maar een privé mini-repeater.

Zo'n hotspot maakt via Internet verbinding met één van de zogenaamde Reflectors. Met de bijbehorende software kies je met welke reflector je verbind.

Reflectoren

Reflectors zijn servers (vaak rooms genoemd) waarmee hotspots verbinding kunnen maken. De verbonden hotspots kunnen zo met elkaar communiceren.

Met C4FM zijn er (momenteel) vier typen Reflector systemen:

  1. System Fusion van YAESU
  2. YSF Reflector (gebaseerd op DVMEGA/BlueDV)
  3. FCS Reflector (gebaseerd op DV4mini)
  4. SharkRF/openSPOT (gebaseerd op openSPOT)

Een Reflector is geen zender/ontvanger in de traditionele zin. Eigenlijk houdt het RF deel (waarvoor een licentie nodig is) op bij je eigen de hotspot. Vanaf de hotspot gaat de digitale gegevensstroom over Internet verder naar een Reflector. De Reflector kaatst deze digitale gegevensstroom terug naar iedere hotspot die met de Reflector verbonden is. Vandaar ook de naam Reflector (ook wel Room of Connector genoemd).

Ondanks de verschillen in technische opzet, hebben ze allen hetzelfde doel. Je kunt je hotspot met zo’n Reflector/Room/Connector linken. Eenmaal gelinkt kun je een gesprek voeren met andere amateurs die ook gelinkt is aan deze Reflector/Room.

Er zijn dus meerdere reflector netwerken met een paar handige links:

De vier reflector netwerken zijn verschillende initiatieven, staan op zich en hebben soms specifieke hotspot hardware nodig. Er zijn verschillende amateur initiatieven op de netwerken onderling te koppellen (ook richting D-Star en DMR).

Wires-X - YSF - FCS koppeling

YAESU werkt niet mee aan een koppeling op server niveau. Zij willen dat je YAESU hardware koopt om zo met Wires-X te koppelen. Een DVMEGA of DV4mini maken (alleen) verbinding met een YSF of FCS reflector.

Op een paar plekken zijn de netwerken een soort van gekoppeld. De koppeling gaat op RF niveau. Een hotspot staat op dezelfde frequentie als z'n Wires-X collega. Audio (via C4FM) wordt zo van het ene naar het andere netwerk doorgegeven. Afhankelijk van de gebruikte hard- en software (op de hotspots) wordt de Wires-X / Fusion informatie wel of niet (volledig) doorgegeven.

Hotspot mee in de auto

Met de DVMega + BlueStack en een smartphone met 3G/4G heb je een meerijdende hotspot!!
De smartphone heeft middels BlueTooth verbinding met de hotspot. De smartphone heeft de verbinding met Internet.

Dit werkt ook lopend of op de fiets met de hotspot in je rugzak... of in de trein... of op een verjaardag. Zolang je smartphone maar verbinding met Internet heeft.

Software

Het gaat wat te ver hier alle software te noemen die je kunt gebruiken voor de hotspots. Omdat het soms modulaire hardware betreft zijn er ook tal van software oplossingen beschikbaar. Toch een startpunt voor de populaire hotspots:

    Meer informatie

    Technische documentatie C4FM

    • YAESU Amateur Radio Digital Standards (hoe is het C4FM protocol 
       

    Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer